Mik is a legfontosabb tavaszi munkák a kertben?

Ami sokunknak elsőre eszébe juthat: a fák metszése, a gyep vágása/frissítése, a zöldségmagvetés, virágültetés, lemosó permetezés. De azért vannak még tavaszi munkák a kertben, amelyeket érdemes időben elkezdeni. Ahogy múlnak a fagyok, kitakarhatjuk a fagyérzékeny fákat, virágokat (például a rózsákat), előkészíthetjük a talajt a fűmag elvetéséhez. A gyümölcsfák mellett érdemes megmetszeni az örökzöld növényeket és megnyírni a sövényeket. A cserépben, erkélyen vagy a balkonon nevelt növényeket ilyenkor ültessük át, vagy legalább lássuk el pár centi friss földdel! Forgassuk át a komposztot, osszunk egy kis természetes tápanyagot belőle a növényeinknek. Szerencsére a GépDeponál az összes kerti munkálathoz megtalálja a tökéletes kerti gépet és szerszámot.

Kezdjük a legelején, a talajgondozáshoz szükséges gépekkel és szerszámokkal.

Ha azt szeretnénk, hogy egészséges, szép gyepünk legyen, érdemes alaposan átszellőztetni. Kezdjük egy fűnyírással, a hosszúra nőtt füvet ugyanis nehezebb szellőztetni. Ezután a gyepszellőztetést elvégezhetjük gyepszellőztető géppel.

Ha esetleg még nem tudod milyen fűnyírót válassz ne csüggedj, kattints ide a összehasonlító táblázatért.

Válassza ki az Ön számára tökéletes akkus fűnyírót, gyepszellőztetőt vagy esetleg fűkaszát és szegélynyírót.

A gépeken kívül pedig a talajjal kapcsolatos munkálatokhoz mindenképpen szükségünk lesz kézi szerszámokra is, mint ásóra, kapára, gereblyére és gyomkiszedőre. Nézzünk meg mindegyikről pár hasznos tudnivalót: 

  • Ásó: alapvetően két típusa létezik, a csúcsos és az egyenes élű. Az előbbi tömörebb, kötöttebb talajhoz jó választás, az utóbbi pedig lazább földhöz optimális. A csúcsos él könnyebben megküzd a keményebb részekkel, ugyanakkor az egyenes ásóval több földet ki tudunk emelni egyszerre. 
  • Kapa: szintén létezik csúcsos és egyenes kialakítású változat, amelyet a talaj kötöttségéhez mérten kell megválasztani. Használható a föld fellazításához, illetve gyomláláshoz. 
  • Gereblye: itt a fej szélessége az, amivel kapcsolatban többféle opció áll rendelkezésünkre. A szabályos, egyenletes helyeken gyorsabban haladunk a szélesebb fejjel, a hepehupás, szűk részeknél pedig a keskenyebb kialakítás előnyösebb. Elsősorban a lehullott levelek, levágott fűszálak összegyűjtésére, illetve a talaj elegyengetésére használjuk.
  • Gyomkiszedő: egy remek találmány a pitypang és más gyomok gyors és környezetbarát eltávolítására. Az eszköz használata kényelmes és egyszerű, nem szükséges rossz testtartásban hajlongania vagy ásnia.

Válasszon kéziszerszámot a talajjal kapcsolatos munkákhoz.

Növények gondozása

Ha a talaj már készen áll, akkor sem dőlhetünk hátra, ugyanis megfelelően kell gondoskodnunk nővényekről és fákról. Természetesen ehhez is szükségünk lesz néhány alapvető kerti eszközre. A fák metszése érzékeny művelet. A későbbi gyümölcshozam és minőség szempontjából is nagyon fontos szerepe van abban, hogy a fák célirányosan, hatékonyan növekedjenek. Ahhoz, hogy kordában tartsuk ezt a növekedést, szükséges a szakszerű metszés.

A legtöbb kert elengedhetetlen növénye a sövény. Az új sövény első vágását tavasszal kell elvégezni, amikor már nincsenek erős fagyok (általában márciusban). A fiatal növényeket erősen vissza kell vágni – körülbelül 20-30 cm-re a föld felett. Ez attól függetlenül meg kell tenni, hogy formázott sövényt szeretnél-e vagy sem. A határozott visszametszés a bokrok tövének erős megvastagodását eredményezi, ami a jövőben biztosítja a tömör, hézagok nélküli szerkezetet. Ha már elértük a sövény kívánt magasságát, már nincs más dolgunk, mint az évente 2-3 alkalommal történő, a sövény alakját meghatározó metszést elvégezni. 

Ha kész vagyunk a fák és sövények metszésével akkor sem állhatunk meg mivel a tavaszi munkálataink kimondottan fontos állomása, a lemosó permetezésA permetezést minden körülmények között csak száraz, szélcsendes időben végezzük, így növelve a szer tökéletes megtapadását a növényeken. A lemosó permetezést minden esetben viszonylag nagy légmennyiséggel kell végezni, amolyan áztatás szerűen, ezáltal a permetszer egyenletesen fogja befedni növényeink külső rétegét, így biztosítva a precíz védelmet. Ezzel a beavatkozással ugyanis a kertünkben álló gyümölcsfák egész éves egészségét alapozhatjuk meg.

Amint befejeztük a fáink metszését, növényeink gondozását és permetezésést utána jövünk rá, hogy ez mégis mennyi "szeméttel" jár. Apró ágakkal, gallyakkal és levelekkel van tele udvarunk. Erre az esetre szolgál tökéletes megoldást egy akkumulátoros légseprő, lombszívó. Segítségével könnyedén össze tudjuk gyűjteni a levágott gallyakat és leveleket. Egyes, kiemelt lombszívó modellek mulcsoló késsel is fel vannak szerelve, amelyek összedarálják a felszívott leveleket, gallyakat így a lombgyűjtő zsák sokkal hatékonyabban kihasználható.

Nézd meg milyen gépek segíthetnek a kerti munkálatok során és szerezd be őket.

Ültetés, palántázás, kéziszerszámok

A gépek mellet elengedhetetlen a kézi szerszámok használata növénygondozás és a munkavégzés során. Növények ültetése magok elvetésekor is érdemes a kéziszerszám használata. 

Ha a talaj már nem fagyos, a hidegtűrő növényeket már vethetünk a veteményes kertbe. Fontos, hogy a föld legyen laza, porhanyós, mert akkor könnyebben felszívják belőle a magok a tápanyagot és hamarabb kicsíráznak.
Március közepén-végén jön el az ideje a tavaszi virágmagok vetésének, illetve az egynyáriak kiültetésének. Március vége a hagymás és gumós virágok elültetésének ideje is. A virághagymák elduggatását sem kell már feltétlenül kézzel végeznünk, kitűnő ültetők kaphatók erre a célra is. 
Április közepétől a kabakosok (uborka, tökfélék, patisszon, cukkini, dinnyék) és a csemegekukorica magjai is elszórhatók, míg április végétől, ha az időjárás nem jósol fagyokat, belevághatunk a saját magunk által nevelt vagy vásárolt palánták (uborka, paradicsom, paprika, padlizsán, cukkini, zeller, karalábé) kiültetésébe, illetve a melegigényes babfajtákat is ekkor érdemes elültetni.

Indulásnak szerezz be egy alap Fiskars kéziszerszám készletet, ezek nélkül nem lehet igazi kerti munkát végezni.


Összességében amint egy kis gyakorlatot szerzünk a kertészkedésben, máris rájövünk, hogy milyen nagyszerű elfoglaltság és kikapcsolódás, főleg, ha rendelkezésünkre állnak a megfelelő eszközök és akkus gépek is hozzá.

Forrás: finnshop.hu, xforest.hu

Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Összehasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás