Részletes információkTwitter profilInstagram profilYoutube profilFacebook profil
Makita - Felhatalmazott Online Partner
Budapest, 14. kerület, Tel.: +36 1 870 0870
Professzionális Makita gépek nagy választékban
Az Ön kosara jelenleg üres!
Az Ön kosara jelenleg üres!
Belépés / RegisztrációHasználja ki a lehetőségeket!

Mikor és hogyan nyírjunk sövényt?

2012.08.14
Amikor ősszel a növények nagy része elhullajtja a lombját, a kert csupasszá válik. Fakó és üres ágak mindenhol, de ha nem szeretnénk ezzel a látvánnyal találkozni, akkor telepítsünk örökzöld növényeket és sövényeket.
Ha szeretnénk elkerülni, hogy a szomszédok állandóan a telkünket, házunkat és magánéletünket figyeljék, és az utcáról sem szeretnénk kíváncsi pillantásokat, akkor az örökzöldek szerepe még inkább felértékelődik.A sövények télen is védenek, ha tujákból, hamisciprusokból, puszpángból vagy babérmeggyből alakítjuk ki. A formára nyírt tiszafa, puszpáng vagy fagyal egész évben látványos elem lehet kertünkben. A szép, magányos növények is, mint a lucfenyő, boróka (Juniperus), jegenyefenyő (Abies) vagy a magyal (Ilex) gazdagítják a kertet. A borostyánfajták vagy a különböző kecskerágók télen is eltakarják a csúnya falakat, kerítéseket.
A kisméretű kertekben sem kell lemondani a sövények kínálta lehetőségekről, hiszen kisebb léptékkel ugyan, de megoldható. Itt arra kell figyelni, hogy lassabban növő, kisebb növényeket válasszunk.
A konténerben nevelt fák, cserjék egész évben ültethetők – kivéve ha a föld fagyott – hiszen ültetéskor nem sérülnek a gyökerek, így eredésük is biztonságos.

A sövények nyírásánál pár lépésben lehet a kívánt formára vágni a növényeket:
  1. Feszítsünk ki madzagot, amelynek mentén haladva könnyebb egyenesre vágni a sövényt.
  2. Vállmagasságnál sose vágjunk följebb, mert bizonytalanná válhat a szerszámfogás, vagy leeshetünk.
  3. Kis levelű sövényekhez (puszpáng, hamisciprus stb.) használjunk Makita sövénynyírót vagy Fiskars sövényollót. Nagy levelű sövény esetében (pl. babérmeggy) az ágakat metszőollóval, egyesével vágjuk. A Brabant tuja esetében ügyeljünk arra, hogy a sövény keresztmetszete trapéz alakú legyen, ami fölül keskenyebb. Ez azért fontos, mert az alsó ágaknak is szükségük van a fényre, ha ezt nem kapják meg, elkezdenek felkopaszodni.


Ha több méter magas sövényt szeretnénk, ne legyünk türelmetlenek, várjuk meg amíg a növényünk megnövi az 1 méter, és ekkor vágjuk vissza, így biztosítva a sűrű ágrendszer kialakulását. Ezután évről évre gondoskodjunk arról, hogy évi 15-25 cm-es magasságot meghagyva gyarapodjon. A sövény évi első nyírására tavasz végén (május, június eleje) kerítsünk sort, ezt követően pedig az aktív növekedési időszak vége felé (szeptember, október) metsszünk. A gyorsan növő fajokat, mint pl. a Leyland-ciprus, kora tavasszal és nyár derekán is nyírni kell.

Tovább a sövény nyírókhoz...

Tovább a sövény vágókhoz...

Makita
NEO
Maktec
DOLMAR
STANLEY
Milwaukee
Virutex
Stabila
MASTER
Leica
STEINEL
OLFA
SOLA
KREATOR
Truper
Fiskars
geo FENNEL
Leatherman
Kapriol
Gorilla
Mafell
CMT
Diatech
A megjelenített árak tartalmazzák az ÁFA-t. GépDepo, a MAKITA WEBSHOP - Kiemelt Makita szerszámgép, tartozék webáruház és szakkereskedés - Makita, Maktec, Dolmar gép és tartozék - Fiskars kerti szerszám - Stabila mérőeszköz - OLFA kés, penge - Kreator tartozék - Akciók, extra Ajánlatok, Nagyvásárló Projekt.
Most keressük!|KARRIER|Katalógusok|Videók|ÁSzF|Adatvédelmi tájákoztató|MasterPass|3 év extra garancia|Szolgáltatásaink|Sok a kérdése?|Üzenetküldő
Hasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás

Egyéni ajánlat

Rendelés feldolgozása
Rendelés feldolgozása
Rendelés feldolgozása