Az időben és szakszerűen elvégzett kerti munkálatok elősegítik, hogy egész évben a kertünkben gyönyörködhessünk.
Ne feledkezzünk meg a gyepszellőztetésről, a metszésről, a kiszáradt fák eltávolításáról és a lombok összeszedéséről sem.

Gyepszellőztetés

Gyepszellőztetés

A gyep fejlődéséhez, növekedéséhez elengedhetetlen a tápanyag, a levegő és a nedvesség. Télen, a hóréteg elnyomja a füvet. Tavasszal, az olvadása után felfedezhető a fűszálak tövét borító filcréteg, ami tulajdonképpen egy moharéteg. Ez bevonatot képez a talajon, megakadályozva annak szellőzését és a gyökerek oxigénhez jutását. Ez a filcréteg kártékony, mert a nedvességet elszívja a gyep elől. Tehát ezt a filcréteget rendszeresen el kell távolítanunk a tavaszi és az őszi időszakban egyaránt. Erre a legmegfelelőbb eszköz a gyepszellőztető. Forgó munkahengeréből erős karmok állnak ki. Ezek feltépik és eltávolítják a fűszálak közül a mohaféléket, és úgy kapálják fel a talajfelszínt, hogy magát a gyepet nem sértik.

Ide kattintva megnézheted gyepszellőztetőinket!

A gyepszellőztetésről részletesebben itt olvashatsz!

Metszés

Metszés

Amennyiben fák és cserjék díszítik kertünket, akkor az első és legfontosabb teendőnk a kerti munkálatok sorában, a metszés. Erre a feladatra nem szabad sajnálni sem időt, sem energiát, hiszen a metszéssel alapozzuk meg növényeink szezonját.

A gyümölcsfák a visszametszéstől hoznak gazdag termést, míg a virágzó növények esetében színes és illatos virágaikkal hálálják meg a gondoskodásunkat.

Ne legyetek restek és ne essetek abba a hibába, mint sokan, hogy nem meritek eléggé megmetszeni a növényeiteket.

A metszés kulcsszerepet játszik az új hajtások kialakulásában. Lényege, hogy kis lépésekben haladj, mindig apró darabokat vágj az ágakból, amelyet egészen addig folytathatsz, amíg zöld, élő részt nem találsz.

A metszés elengedhetetlen kellékei a metszőollók és ágvágók.

Az ágvágók vastagabb ágakhoz ajánljuk, a vékonyabbakhoz, pedig a metszőollókat célszerű használni.

A Fiskars ágvágói és metszőollói akár 3,5x nagyobb vágóerővel bírnak a szabadalmaztatott "PowerGear" fogaskerekek erőátvitelének köszönhető. A minőségi acélból kialakított éles fejek pontos vágást tesznek lehetővé, valamint a nyelek könnyűek és biztos fogásúak ("SoftGrip" techonológia).

A metszőollókhoz hasonlóan az ágvágókat is két csoportra oszthatjuk:

Rávágó ágvágók - A penge rávág az alátétre, az üllő megtámasztja az ágat, így az nem mozdul el vágás közben. Általában ezek a szerszámok masszívabb felépítésűek, szárazabb ágak és gallyak vágásához használatosak. Robosztus nyél, kényelmes fogással. Edzett szénacél pengéjének hála, akár 5 cm vastag ágakat is el tudunk vele vágni.

Mellévágó ágvágók - Nincs műanyag üllő a felső penge az alsó mellé vág. A lágyabb ágakhoz használjuk, ez a fajta vágás precízebb "aprítást" eredményez. Alumínium nyele könnyű mégis rendkívül masszív. Bemélyedésseinek hála, belefekszik az ág, így vágás közben nem mozdul el.

Metszőolló kínálatunkat a linkre kattintva érheted el!

Metszéshez használd vágásbiztos kesztyűinket!

Nézz körül ágvágóink között!

Gereblyézés

Gereblyézés

Az elhalt füvet, amit a gyepszellőztetővel eltávolítottuk, illetve a fák metszéséből a levágott ágakat ezután egy könnyű lombgereblyével vagy hogy még könnyebben összeszedjük a lombot, a légseprűkkel tudjuk  egyszerűbben elvégezni.

Gereblyéinket itt találod!

Válogass légseprűink közül!

Kiszáradt, elhalt fák eltávolítása

A korhadt, kiszáradt fa azon kívül, hogy rontja a kert összképét, egyéb veszélyeket is rejthet ránk és a növényeinkre nézve is. Eltávolításukat, kivágásukat gondosan meg kell tervezni és megfelelő szerszámokat kell alkalmazni hozzájuk. A láncfűrészek jelenthetnek megoldást a feladatunkra, melyek hatékonyabb megvalósítást jelentenek, mint a balták. A láncfűrészekkel megkönnyítik életünket, ezáltal időt spórolunk és gyorsabban végzünk az ágak vágásával.

Láncfűrészeink széles választéka vár!

(Forrás: Megyeri Szabolcs kertészete, Kép: Gépdepo, Fiskars)

Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Összehasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás