favagashoz_dolmar

A láncfűrészek jobbára idényjellegű szerszámok, szezonjuk - mind a profi, mind a házkörüli munkák során - most kezdődik. Az erdei fakitermelés, valamint a kiskertek rendbetétele (a faágak visszametszése, az öreg fák kidöntése, a tűzifa-darabolás) mind kifejezetten őszi-téli elfoglaltságok.

Tájékozódásunkat a láncfűrészek világában - mint már annyiszor - a csoportosítás segíti elő. Ennek megfelelően vannak ipari célú, fakitermelésre való, valamint magáncélú, általában alkalmi használatra szánt hobbi kivitelű fűrészek. Az előbbi csoporton belül főleg robbanómotorost, míg a házi használatú eszközök között még villamos hajtású szerszámokat gyártanak. Előnyük és hátrányuk a felhasználási körülményektől függően kézenfekvő: a villamos motor egyszerűségét az erdőben vagy nagy kiterjedésű háztáji gyümölcsösökben a villamos hálózat hiányában nem élvezhetjük, hosszú villamos vezetékek pedig csak gondot okoznának, így csak a robbanómotor jöhet szóba.

dolmar_makita_marka

Bár a láncfűrész működési elve szinte már első pillantásra nyilvánvaló, fussunk át szerkezeti felépítésén, és egyúttal ismerkedjünk meg néhány olyan alkatrészével, valamint a működéséhez szükséges kiegészítővel is, melyek ismerete a későbbi használat, illetve a karbantartás során hasznunkra lehet.
A szerszám oldalán a motor kimenő tengelyének végén 6-8 fogú lánckerék van, ami a lánc hajtását végzi. A lánckerék előtti vezetőtüskékre a lánc futásának biztosítására szolgáló vezetősínt kell rögzíteni. A láncvezető peremén körben horony van, ezen fut a vágószemekből összeállított lánc. Csúcsában - ahol a lánc fordul - a legtöbb esetben ún. fordítókereket szerelnek, ennek csak a fogai látszanak ki.
Ezzel egyúttal meghatároztuk a láncfűrészek három legfontosabb gyorsan kopó cserealkatrészét is.


Ha kezdjük a szezonális tevékenységet a fentieket mindenképp ellenőrizzük és a szükséges karbantartásokat végezzük el!
Néhány fontos információ, milyen karbantartási előkészülteknek kell megelőznie a használatot!
A lánctagoknak egyforma méretűeknek kell lenni, (különben a lánc akadozva, rángatva fut, el is szakadhat) ezért a munkát mindig a legjobban elkopott láncszemmel kell kezdeni, és a többit ehhez igazítani. A művelet elvégzéséhez különféle sablonok, sőt még speciális élező készülékek is kaphatóak a szaküzletben. Élezés után a láncot olajjal alaposan meg kell tisztítani a fémmaradványoktól.

fiskars_fejsze

Alkalmankénti felhasználóknak nem érdemes a lánc élezésével bajlódnia, ilyen jellegű gépek használati utasításaiban nincs is erre utaló tájékoztatás. A ritkább használat hosszú élezési intervallumot jelent, így ezeket érdemesebb esetenként szervizbe vinni.
A lánc üzemállapotának fontos jellemzője a feszesség is. Üzemelés közben a felmelegedő lánc kitágul, belóg, amit korrigálni kell. Erre a célra a gépeken a láncfeszítés állítható és akkor megfelelő, ha a láncot a vezetősíntől kb. 3-5 mm-re lehet felemelni. A munka befejezése után viszont lazítani kell a beállításon, ugyanis a lehűlő lánc összehúzódik és káros feszültségek keletkeznek benne, valamint a hajtótengelyben és a csapágyazásban.
A lánc megfelelő állapota igen fontos: tompa és laza lánc nemcsak a vágási teljesítményt csökkenti, de jóval nagyobb a visszavágási veszély is! A vezetősín is kopik, ami a hosszmélység csökkenését jelenti, különösen a sín alsó (vágásra leggyakrabban használt részén), valamint a csúcsnál, az átfordulásnál. Ezeket a szabályokat tartsuk észben, amikor a gépünk állapotát mérjük fel, illetve a szükséges tartozékokkal készüljünk fel a szezonra!

hasogatas_fiskars

Láncfűrészekhez hasznos tartozékok itt vásárolhatóak!

Ha a favágás rendben megtörtént és láncfűrészünkkel sikerült a szükséges feladatokat ellátni, akkor gondoskodnunk kell az összevágott fák, kuglik hasogatásáról.
A feladat kivitelezéséhez válasszunk a Fiskars balták kínálatából! Ezek a balták méltán híresek a fejlesztéseknek köszönhetően és élettartamuk is kiemelkedő!
Mesteremberek generációi kötelezték el magukat a hasítófejszék tökéletesítésére, így most a Fiskars fejszékkel egyetlen egy csapással ketté lehet hasítani a legvastagabb rönköket is. Ezeket az új generációs fejszéket megnézheted és megvásárolhatod itt!

futesi_szezon_kandallo

Forrás: ezermester.hu / fiskars.hu 

Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Összehasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás