A pázsit nyírása nem csupán egy közönséges ház körüli munka, amit minden hétvégén el kell végezni. A fűnyírás az egyik legfontosabb módszer arra, hogy a pázsit egészséges és vonzó legyen.

A fűnyírás elősegíti a gyep egészséges szaporodását, a fűszálak vastagabbak lesznek, így könnyebben elfojtják a gyomokat. Nyírjuk gyakran a füvet, de minden alkalommal a fűszálak hosszának legfeljebb egyharmadát távolítsuk csak el. A gyepszőnyegünket alkotó fű típusától függően, az optimális magasság 1,5-10 cm kell legyen.

hogyan nyírjuk a fuvet

A fűnyírást igyekezzünk meleg párás időjárási viszonyok között elvégezni, lehetőleg a fű aktív növekedési szakaszában. Amikor az időjárás száraz és forró, és a fű a növekedésének egy lassúbb szakaszában van a nyírást követően gondoskodjunk a megfelelő öntözésről is. / párásításról /  

valasszuk ki a megfelelot

Nagyobb területen ne gereblyézzük el azonnal a levágott füvet, inkább hagyjuk rajta a pázsiton. Így kiváló, ráadásul ingyenes trágyához jutunk, és nagyon száraz időben még a füvet is megvédjük a kiszáradástól. Azonban, ha a levágott fűréteg túl vastag, és nem bomlik le elég hamar, hozzájárul egy elbomolatlan szerves réteg kialakulásához a talaj felszínén. Ha ez csak egy vékony réteg, akkor nem károsítja a pázsitot, de ha túl vastag, akkor az talajtömörödéshez vezethet. Ez már káros, mert akadályozza a levegő talaj közeli szabad áramlását. Ennek elkerülése érdekében használjunk olyan fűnyírót, amely aprításra is alkalmas (mulcsozó nyírás), így a pázsiton hagyott apróra vágott fűszálak szinte azonnal bomlásnak indulnak lejutva a talajszintre.

jo funyiroval konnyebb

Figyeljünk arra, hogy a fűnyíró pengéi mindig jól ki legyenek élezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után.

A fűnyírást végezzük minden alkalommal más irányban haladva, hogy elkerüljük a talaj tömörödését, és a kopott foltok kialakulását. Ahogy haladunk a fűnyírással, minden sornak át kell fednie egy kissé az előző sort. Soha ne akkor végezzük a fűnyírást, amikor a pázsit vizes, különben a nyírás egyenetlen lesz. Fontos tudni, hogy a fűnyírók választásánál a kényelmi szempontok mellett el kell döntetnünk, milyen működtetésűt szeretnénk, és mekkora területre szeretnénk alkalmazni.

hogyan nyírjunk fuvet

Bizonyos területnagyság felett akár kényelmetlen is lehet egy-egy típus használata, ezért érdemes mérlegelnünk, hogy elektromos, akkus, vagy benzines kivitelűt szeretnénk. Az akkus fűnyírók inkább a kisebb és kényelmes díszkertekben tudnak jó szolgálatot tenni, az elektromos fűnyírók kábelmozgatást kívánnak, a benzines üzeműek picit hangosabbak az elektromos társaikénál és időszakos karbantartást igényelnek. Nyilván a terület nagysága fogja elsősorban befolyásolni, valójában milyen típus is a legelőnyösebb a kertünkbe, és milyen vágószélességgel tudunk a leghatékonyabban dolgozni ott. Ehhez készítettünk egy kis segédletet, amivel könnyebb eligazodni a terület és a típusok összefüggésében. Reméljük, tudunk segíteni a fűnyíróvásárlás előtt állóknak!

Tovább az akkus fűnyírókhoz...

Tovább az elektromos fűnyírókhoz...

Tovább a benzinmotoros fűnyírókhoz...

Tovább a kerti traktorokhoz...

Forrás: edenkert.hu

Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Összehasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás