Gyémántttárcsa kisokos

Az alábbi gyémánttárcsa bemutató kicsit szárazabb anyagnak tekinthető, de érdemes jobban megismerni őket, hogy optimálisan alkalmazzuk és elkerüljük a fölösleges bosszankodást a munkavégzés következtében.

Lemezfelépítés

A gyémánttárcsák felépítése

Az alaplemez az a hordozótest, melyre a gyémántszegmensek felvitelre kerülnek. A Diatech gyémánt vágótárcsák alaplemeze speciálisan edzett és felköszörült szerszámacélból készül. Egyes vékony vágótárcsa típusok alaplemeze közepén megerősített a nagyobb biztonság érdekében. Elvárás, hogy a 100 m/s-os kerületi sebességénél fellépő vibrációt kibírja. Stabilitása a biztonságos munkavégzést biztosítja.

A gyémánt a legkeményebb anyag, ami a vágás, csiszolás vagy fúrás munkáját végzi. A kiváló vágási tulajdonságot a kizárólag szintetikus, azaz mesterséges gyémánt biztosítja.

A hordozótestre rögzített szegmensek különböző fémporokból és gyémántszemcsékből álló fémötvözetet alkotnak. Az alkalmazási területtől függően az acéllemezre négy különböző módszerrel rögzítik a szegmenseket:

• Szinterezéssel: a szegmenseket közvetlenül hordják fel az acéllemezre, maximum 350 mm-es átmérőig. Előnye, hogy a szegmens teljes magasságában elhasználható.

• Lézerhegesztéssel: a szegmensek lézersugárral kerülnek felhegesztésre. Ez lehetővé teszi a száraz vágást is a vízhűtéses mellett. Hátránya, hogy a szegmens nem használható ki teljes magasságában, így az aljában egy kb 1-1,5 mm-es szegmenses rész már nem vág.

• Keményforrasztással: a szegmenseket keményforrasztással juttatják fel a hordozóra. Az ezzel a módszerrel készült vágótárcsák csak vízhűtéssel használhatóak.

• Vákuumos forrasztással: Ez az űrhajózásban kifejlesztett technológia eddigieket is felülmúló teljesítményben mutatkozik meg.

Érdemes kiemelni, hogy a gyémántszerszámok vágási teljesítménye független a szegmensek rögzítésétől, az csak a gyémánt és a kötés minőségétől függ.

Szegmensformák

Szegmensformák

Ábrák sorrendben (1, 2, 3, 4, 5-ös pontnak megfelelően)

1. Zárt gyémántbevonat, folyamatos él (Nagyon tiszta vágási él; Speciális fal- és padlóburkoló lapokhoz (porcelán, kerámia)

2. Zárt gyémántbevonat, nútozott él „turbó” (Tiszta vágási él; Nagyobb vágásmélység; Általános építőipari anyagok vegyes vágására)

3. Szegmenses, sűrű fogazású „kulcslyuk” (Tiszta vágási él, Nagy vágási mélység; Kemény anyagokhoz)

4. Szegmenses, ritka fogazású „U-vágás” (Jó vágási él; Nagyon jó hűtés; Közepesen kemény és puha anyagokhoz)

5. Lézerhegesztett, turbó szegmenses (Tiszta vágási él, Nagy vágási mélység; Kemény anyagokhoz)

A kötés

Fémporokat használnak a gyémántszegmensen belüli kötésre. Bronz vagy réz hozzáadásával puha kötést, volframkarbamid vagy keményfém hozzáadásával kemény kötést kapunk. A kötést mindig a megmunkálandó anyag keménységének megfelelően kell kiválasztani. Kemény kötésű szükséges az abrazív (koptató) anyagokhoz, puha kötés a kemény anyagokhoz.

Száraz és vizes vágás

A tárcsákat alkalmazhatjuk száraz vagy vizes vágáshoz. A Diatech tárcsák többsége száraz vágáshoz ajánlott, így ezek nagyobb hőtermelésnek vannak kitéve. Azonban az erre alkalmas gépekkel vizesen is lehet velük vágni, ami hosszabb élettartamot eredményez.

A megfelelő gyémánttárcsa a vágandó anyag szerint

Az általános építőipari anyagok vágásához az univerzális, vagyes felhasználásra ajánlott tárcsák jelentik a megoldást. Kötőanyaga különböző anyagok egymás utáni vágására van kiképezve, ettől a használattól a tárcsa egyúttal fel is éleződik. Általános hiba, hogy vegyes felhasználásra ajánlott tárcsával huzamosabb ideig csak egyféle anyagot vágnak, így az bizonyos idő után elkezd lassulni, tehát fel kell élezni.

Élezést általában puhább anyagban történő vágással lehet végezni (pl homokkő, agyagtégal), de a legmegfelelőbb erre a célra a korundszemcsés köszörűkő vagy Diatech élezőkő.

Az univerzális tárcsák szinte minden anyagot vágnak, azonban az abrazív anyagban rövidebb az élettartamuk, kemény anyagokban pedig élezésre és sűrűbb hűtési szünetekre van szükségük.

Abrazív anyagok

Abrazív anyagoknak nevezzük a koptató anyagokat, mint pl az aszfalt, puha tégla, samott-tégla vagy a frissbeton. Ezek vágására speciálisan kifejleszett tárcsák állnak rendelkezésünkre. Az abrazív anyagokhoz való gyémánt vágótárcsák a kemény anyagokat nem vágják (pl az aszfaltos tárcsa nem vágja a beton járólapot vagy a gránitot). A speciális tárcsák előnye a nagyon hosszú élettartam.

A nagyon kemény anyagok vágásánál szintén speciális tárcsák használata szükséges. Ezek a gyémánt vágótárcsák vágják az általános építőipari és abrazív anyagokat is, de ezekben érezhetően rövidebb az élettartamuk, míg ha a kemény anyagokban használjuk azokat, akkor gazdaságos felhasználást és hosszú élettartamot biztosítunk számukra.

A megfelelő gyémánttárcsa vágási minőség szerint

A vágás minősége alapvetően a szegmensek formájától függ.

A folyamatos élű, zárt gyémántbevonatú tárcsák nagyon tiszta vágási élt biztosítanak, nem "csipkéznek", nem vágnak "szakítva", ezért tökéletesek kerámiák (csempék, járólapok) esztétikus vágására.

A turbótárcsák előnye, lapok, cserepek, 2-3 cm-es vékony anyagok vágásánál jelentkezik, mivel a vágási él minősége a turbótácsák esetében jobb, nem "szakítva" vágnak.

A szegmenses tárcsák ezzel szemben nagyobb vágási mélységet, jobb hűtést biztosítanak, vastagabb anyagokban használatosak.

A vágás folyamata

Vágási folyamat

A gyémánttárcsa alapvetően nem vágást végez, hanem mar. A vágás során az egyes gyémántkristályok kiszabadulnak a vágási felületen és a gyémántszegmens vagy bevonat oldalán. Ezek a szabadba kijutott gyémántok végzik a marási munkát. A fémkötés minden egyes gyémántot szilárdan megtart a helyén.

A marás során nem csak a gyémántszemcsék, hanem a fémkötés is fokozatosan kopik, így kerülnek elő egyre újabb gyámántszemcsék. Minél abrazívabb (koptatóbb) a vágandó anyag, annál gyorsabban kopik a fémkötés. Ha a gyémántszerszám tökéletesen illik a vágandó anyaghoz, akkor a gyémánt munkája és a fémkötés kopása optimális: a gyémánt addig van szilárdan a fémkötésben, amíg az teljesen elkopik és az újabb gyémántkristályok szabadulnak fel. Ez a viszony a mértékadó a gyémántszerszám minősége szempontjából.

A fentebbi információk szinte minden tárcsaválasztásnál nélkülözhetetlenek, így ha jobban elsajátítjuk a leírottakat gyorsabb munkavégzést és sokkal tovább tartó vágótárcsákat érhetünk el, mely a pénztárcánknak is előnyös.

Tovább a gyémánttárcsákhoz...

Forrás: a Diatech Kft kiadványai és weboldala

Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Összehasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás