WD-40 – Az ezermester

Sokrétű felhasználása révén manapság az egyik legismertebb és leggyakrabban használt termék, mely megtalálható a GépDepo.hu-nál is. Szimpla tisztítószerként, kenőanyagként, korrózióvédelemre és nedvesség eltávolítására is használhatjuk, de több felhasználót is találni, akik még ennél is tovább fokozták kreativitásukkal a felhasználást.

Kis történelem

1953-ban San Diegóban a Rocket Chemical Company munkatársai elhatározták, hogy a repülőgépipar számára rozsdamegelőző és zsírtalanító hatású készítményt hoznak létre. A vízkiszorító formula kifejlesztése negyven kísérlet után sikerült, a termék neve is ebből adódik. Az összetétel a mai napig titkos. Norm Larsen, a Rocket Chemical alapítója mindenesetre a flakonos kiszerelés mellett döntött, ez jelent meg a boltok polcain 1958-ban.

Történelem

Felhasználása: A multifunkciós olajat spray-ként visszük fel és rozsdaoldóként, kenőanyagként, korrózióvédőként, nedvesség-kiszorítóként és tisztítószerként hat. Mindentudó, használható csaknem minden esetre.

Tisztítószer jellegű felhasználás: Természetesen. Mivel a WD-40 megbújik például olaj, zsír vagy kátrány- és ragasztóanyagok mögött és leoldja ezeket a felületekről, így a fennmaradó rész áltávolítása is sokkal könnyebb.

Hatási idő: Ez változó, függ a környezeti feltételektől. A WD-40 védőhatását például acélon, normál feltételek között, szobahőmérsékleten kb. 1 évig, átlagos külső hőmérsékleten 30-60 napig őrzi meg.

Összetevők: Pontos összetétele szigorúan titkos és csaknem fél évszázada változatlan. Nem tartalmaz szilikont, gyantát, savat és grafitot.

Felhasználhatóság: Nincs eltarthatósági ideje. Hosszabb alkalmazási szünet után csak erősen fel kell rázni az üveget.

Felhasználás területei

Ház és szabadidőHáz és szabadidős tevékenység

Különböző sporteszközök kerekei is megbicsaklanak, a kilóméterek révén. Ilyenkor nem minden esetben szükséges a kerekek cseréje, ahogy tesszük, elég a csapágyak karbantartása a WD-40-nel.

Nyikorgó ajtózsanérok, zárak, akár fiókok szerkezetéhez is problémamentesen használható. Kellemes illata miatt nem zavaró lakásban való használata.

Műhely és hobbi

A hosszú ideig nem használt szerszámok gyakran nehezen járnak, mivel nem napi szinten használjuk ezeket. Ha beragadna a tokmány a WD-40 ezen is segít.
Motorápolásra is tökéletes választás. Eltávolítja a rozsdát, véd a korróziótól. Akár láncfűrész fogaskerekeit is megtisztíthatja egy nagyobb munkafolyamat után. Kiválóan alkalmazható a víz kiszorítására.

A jó szerszám mindig drága, ezért fordítson kellő figyelmet felszereléseinek ápolására.

Autó és garázsi műveletek

Autó1

Érdemes évente befújni a zárakat, télen pedig jégoldásra is kiváló. Öreg autón nyikoroghatnak az ajtók, rozsdásodhatnak az akkusaruk, de erre is megoldás. Elrozsdásodott, megszorult csavarokhoz ápolásra vagy lazításra is.

Egyéb felhasználás

Eltávolítja a zsírkrétanyomokat a szőnyegről, a kávéfoltokat a padlólapokról, a fel- ragasztott árcédulákat a cipő aljáról, a feketecsíkokat a parkettáról, a festéket padlóburkolatokról, a rozsdafoltokat, a filctollnyomokat, a matricamaradványokat, a szennyeződéseket a fugáról, a körömlakknyomokat a parkettáról, a csemperagasztót, a zsírkrétanyomokat a falakról, üvegről és műanyag táblákról, a varrótűkről a rozsdát, a ragasztónyomokat az értékes porcelánokról, a ragasztónyomokat a linóleumról, a matricát hűtőszekrényekről, a filctollnyomokat az üvegtárgyakról, a rozsdát a fűrészről, a szennyeződéseket a szerszámokról, a rozsdát a régi kulcsokról, a ragasztószalagot a gyári festés károsítása nélkül.

OtthonOlajozza a poggyász cipzárjait, a hűtőszekrények beragadt hőmérséklet-szabályozóját, a mikrohullámú sütő ajtaját, a csomagok kihúzható fogantyúját, az összecsukható fém székeket, a cipőcsatokat, a madárházak zsanérját, a függő lengőajtókat, a zongorafedél zsanérját, a hűtőajtókat, a napernyő forgó részeit, a satuk fogantyúját, a zseblámpák kapcsolóját, a fogaskerekeket, a rozsdás csavarokat, a napellenzőket az autókban, a tanksapkazárat, az autók ajtaját, a mérőszalagokat, a biztosítékdoboz pántját, a fűnyírók fűgyűjtő zsákjának cipzárját.

Tisztítja a kulcsokat, a grillrácsot, a festékspray fúvókáját, a védőszemüveget, a satuba tapadt törmeléket, a szennyeződést a telefon gombjain, a mobiltelefont, a tonert a szennyeződésektől.

Autó2

Megszünteti a zárak nyikorgását. Tisztítja és keni a fémfűrész pengéit. Tisztítja és védi a kilincseket. Tisztítja és védi a metszőollók pengéjét. Leszedi a rozsdát a kocsi motorháztetejéről és a kilincsekről. Megakadályozza a kerti bútorok és csavarok, zárak, valamint kutyaólak rozsdásodását. Behatol és meglazítja az állítható székek beragadt 

gombjait. Kilazítja a beragadt LEGO® elemeket. Rozsdamentesen tartja a kerti szerszámokat. Segít eltávolítani a lapátra ragadt anyagokat. Letörli a székek háttámlája által okozott nyomokat a falról. Behatol és meglazítja a bútorok csavarjait és bilincseit. Megakadályozza a szabadtéri légkondicionálók rozsdásodását.
Letisztítja a ragasztószalag-maradványokat az audio/vizuális kábelekről. Elősegíti a mobiltelefonok akkumulátorkapcsolatát. Megóvja a késeket a rozsdásodástól. Rozsdamentesen tartja a zárakat. 

Zökkenőmentes működést biztosít a kesztyűtartónak. Segít eltávolítani a törött kulcsot a zárból.

WD-40 termékek a webáruházunkban>>

GépDepo Webáruház WD-40 termékek

valamint

Egyéb zsír és kenőanyagaink>>

Érdekesség

ÉrdekességA Convair nevéhez utasszállító gépek mellett az F-106-os deltaszárnyú vadászgép és az Atlas-Centaur rakéták első két fokozata fűződik. Atlas-Centaur rakétákkal indították útjára a Jupitert és a Szaturnuszt vizsgáló, majd a Naprendszert elhagyó Pioneer 10 és Pioneer 11-es űrszondákat. A Convairnél többek között az Atlas rakéták külsejének rozsda- és korrózióvédemére használták a WD-40-et, kész csoda tehát, hogy egy élelmes marketinges még nem adott ki sajtóközleményt arról, hogy a WD-40-et a Naprendszeren kívül is ismerik. 1969-ben a vállalat egyetlen, egyre nagyobb sikereket elérő terméke után vette fel a WD-40 nevet.


Képek és szöveg forrása: A WD-40 magyar és angol hivatalos oldala.

Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Összehasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás