Még vár a kert! Itt vannak az őszi teendők!

A jó idő még tart, és a változékony időjárás ellenére több órás napsütéses és felhőtlen időszakban lehetőségünk van a kertben az őszi teendőket zökkenőmentesen ellátni.
A következő pár gondolatban az őszi kertészeti teendőket fogjuk bemutatni, hogy milyen könnyedén lehet elvégezni, néhány célirányos kerti eszközzel és szerszámmal, amit megtalálsz a kínálatunkban! Most érdemes a kerti munkálatokkal foglalkozni, felkészülni a téli időszakra!

oszi_gyumolcsok

1. Az Őszi hagymás növények ültetése, az új tavaszi virágzásra

Ha szeretnéd, hogy a tavaszi időszakban gazdag virágzású növények látványa fogadjon a kertben, akkor érdemes az őszi ültetéseknél a hagymás növényekkel kezdeni. Ilyen hagymás növényeket érdemes választani, mint a jácint, tulipán, nárcisz. Sokféle típus, és nemesített fajta közül választhatunk a kertészetek kínálatából.
Az őszi ültetésekhez érdemes megfelelő szerszámokat választani, mert a jó minőségű szerszámokkal sokkal hatékonyabban és gyorsabban is végzünk!
Érdemes olyan szerszámokat használni, amivel az ágyásokat is rendbe tudjuk tenni, ehhez tökéletesek a kézi kapircsok, mini gereblyék, kisebb kapák.

A hagymás növények ültetéséhez itt találsz szerszámokat!

gumos_novenyek

2. A nem télálló növényekről időben gondoskodni kell

A nem fagytűrő növényeket, mint például a hibiszkusz, leander, és más mediterrán szobanövényeket érdemes védett helyre vinni, ahol nem éri fagy.
A mediterrán szobanövényeket 10-15 fokos helyre kell telepíteni, átvinni. A telelést úgy kell megoldani, hogy kellő napfény érje, és huzatmentes térben helyezzük el.
Csökkentsük a tápoldatozást és az öntözés intenzitását is, hogy megfelelő nyugalomba kerüljenek a növények.

mediterran_novenyek

3. Ha van kerti tó, és még élő halak is

A kerti tó fölé érdemes védőhálót feszíteni, és az olyan növényeket amelyek számára elég sekély a víz a telelés szempontjából, szintén emeljük ki a vízből és vigyük fagymentes helyre.
Ha élővilággal is rendelkezik a tavunk, vagyis halakat is telepítettünk a kis tavunkba, akkor a halakat is megfelelő helyre kell vinnünk a téli időszak előtt.

4. Ha a kertünkben még vannak üres, parlagon maradt részek,

amit szeretnénk kihasználni, akkor ültessünk magokat az üres ágyásokba. Ültethetünk retket, metélő hagymát, és madársalátát is, ha az idő engedi. Dekoratív megjelenésük mellett még hasznosak is.

A kerti munkákhoz, növények kiszedéséhez itt találsz ásókat, lapátok!

kerti_to

5. Az őszi fűmagvetés tartós és még a téli fagyok előtt kihajt

Érdemes a fűmagot is most az őszi időszakban vetni, pázsitot telepíteni. Ilyenkor kevesebb a káros és a fűmagvetést veszélyeztető erős napsütés, és a csapadékosabb időszak is ennek a munkafolyamatnak kedvez. Ergo a fűmagot jó hatékonysággal vethetjük ősszel.
A vetéshez az alábbi szerszámok közül választhatsz, amivel könnyebb lesz a munkád:

Kerti szerszámokat itt tekintheted meg, ami a jó fűmagvetéshez szükséges!

Ha már kész van a fűmagvetésed, akkor az első nyírást is el lehet végezni, ami a kelést, illetve az első hajtásmegjelenés után 3-4 héten belül elvégezhető. Az első nyírás célja, hogy megerősödjenek a hajtások, tömöttebb és zömökebb párnákat neveljen a telepítés. Ettől sűrűbb és egyöntetűbb lesz a pázsit.

Fűnyírókat itt találsz az első nyíráshoz!

oszi_fumagvetes

6. Meglévő pázsitok és sövények karbantartása, őszi nyírások

A meglévő zöld felületeket és gondozni kell, illetve a téli időszak előtt érdemes betrágyázni, legfőképpen zöldtrágyát javaslunk a pázsithoz, ami javítja a talaj szerkezetét is, és pótolja a megfelelő tápanyagokat is. Ehhez tökéletes megoldást jelentenek a mulcsozásra képes fűnyírók, melyeknek működése nem más: mint a fűkaszálékot olyan apróra vágják össze, hogy a mulcsozóbetétet betolva a kaszaházba, az összes apróra vágott növényi részt visszajuttatják a talaj felső rétegébe, melyből a későbbiekben zöldtrágya válik, ezzel biztosítva a tápanyagot a pázsit számára.
Ezt a munkát is ősszel érdemes bevezetni a kerti teendőinkbe.

Mulcsozásra is képes benzines fűnyírókat itt találsz!

A sövényeket és bokrosabb növényeket is érdemes visszavágni, még a fagyok beállta előtt.
A sövényeket sem szabad a tavaszi intenzív hajtásnövekedéshez viszonyított módon visszacsapni, mert figyelembe kell venni, hogy a téli fagyások tovább ronthatnak a visszavágott ágakon, növények szárain. Így 1/3-ad mennyiséggel számoljunk rá a levágni kívánt felületre.
Törekedjünk arra, hogy a metszfelületek ne roncsolt hatásúak legyenek, vagyis használjunk kiváló minőségű kerti szerszámokat, metszőollókat, amivel könnyebben és szebben is tudunk dolgozni.

soveny_metszes

Sövényvágókat itt találsz a kerti munkákhoz!
A kiváló metszőollókat itt kínáljuk, melyekkel könnyebb és gyorsabb a metszés!

7. Gyümölcsök és termések betakarítása

Ilyenkor ősszel le kell szednünk a késő őszi érésű gyümölcsöket, melyek már a gyümölcsfákon, bokrokon sokasodnak. A betakarításhoz használjunk gyümölcsszedőt, mely nagyban megkönnyíti a munkánkat. Ehhez kiváló eszközt találsz nálunk itt!

8. Növényvédelem és trágyázás

Ne felejtsük el a rózsákat, rózsaágyásokat sem. A rózsa rendkívül tápanyagigényes növény, mely szereti az intenzív és folyamatos tápanyag utánpótlást. A trágyázás lehet érett marhatrágya, vagy zöldtrágya, melyet beásni és beforgatni kell. Ehhez találsz nálunk megfelelő szerszámokat és eszközöket!
A rózsákat vágjuk vissza, legalább a felére, a rózsák tövét takarjuk be fenyőfakéreggel vagy aprítsunk össze a kertben található növényi vágalékból, levágott részekből takarásra alkalmas mulcsozóanyagot. Ehhez itt találsz gépet, amivel a takaróanyagot el tudod készíteni!

oszi_rozsak_metszese

oszi_tragyazas

A fenti teendők mellett fordítsunk időt, a kertben található gallyak és ágak összegyűjtésére, valamint az ágyások felásására. A szerszámainkat és a gépeinket ne hagyjuk kint, mert az őszi változatos időjárás, esős, csapadékos közeg, károsíthatja a kerti eszközeinket.
Irány a kert, várnak az őszi munkálatok! Élvezzük ki a kedvező időjárást, amíg nem köszöntenek be a hideg és fagyos téli hónapok! Válogass kertigépeink és kerti szerszámaink kínálatából!

Forrás: (képek - internet)
szöveg: GépDepo.hu

Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Összehasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás