tavaszi_keszulodes_1

Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk, milyen talaj van a kertünkben?

A talaj összetétele meghatározza, milyen növényeket ültessünk kertünkbe. Gondolkodtál már azon, hogy az erdőben hogyan lehetnek a növények évről évre olyan szépek, pedig senki nem gondozza őket? Nos, a természet tudja a dolgát. Gondoskodik a rendszeres és megflelő tápanyag utánpótlásról.

tavaszi_kerteszkedes_3

Minden ősszel a lehullott levelek, az elkorhadt ágak, és minden lehullott szerves anyag visszakerül a talajba, ez az úgynevezett komposzt.Ezek az anyagok lebomlanak, majd a növények újrahasznosítják, ebből nyerik a tápanyagot. Ez a folyamat egy folytonos és kiegyensúlyozott ökoszisztéma mellett zajlik az erdőben. 

Amikor már kint nincsenek fagyok, egy kicsit ássuk fel a talajt, és forgassunk bele jó minőségű marhatrágyát. Ettől a növények szépek és egészségesek lesznek. Amikor ezzel kész vagyunk, gondoljuk ki hogyan is szeretnénk kertünket berendezni. Akár egy papírra is lerajzolhatjuk elképzelésünket. Milyen növényt hova és milyen távolságokra fogunk ültetni? Vegyük figyelembe a növények növekedése során a kifejlett magasságukat és foglalt térközöket. ( Lehet, hogy egy aprónak látszó konténeres hamisciprus idővel magasabb lesz, mint a lakóépület tetősíkja) A tápanyagutánpótlás és az intenzív hajtásnövekedés miatt a növényeink tavasszal még erősebb fejlődést mutatnak és látványos növekedést tapasztalhatunk a sövényeken és bokornövényeken egyaránt. Gondoskodjunk a rendszeres és megújító metszésekről is, így biztosak lehetünk, hogy nem lesznek csupasz és csúnya részek a növényeken.

sovenyvagok

Ha a meglévő növényeket szeretnénk felújítani, a metszésről, megújító karbantartásról kell gondoskodnunk.
Ehhez válasszunk profi Makita eszközöket, akkus kerti gépeket!
Nézzünk körül a Fiskars termékek kínálatában, ahol fogunk találni szinte minden kertészeti tevékenységhez hasznos kézi szerszámokat! ( jó minőségű kézi metszőollókat, vágószerszámokat találunk a kínálatban)

fiskars_kerti_szerszamok

tavaszi_sovenyvagas


A gyepkezelésről egy rövid gondolat erejéig!

A zöld gyep a kert egyik legszebb és legmegnyugtatóbb része, akár csak napozásra akár színfoltként ültetjük. Jelöljük ki a gyep helyét, majd írjuk össze mire lesz szükségünk, pl. hogy milyen fűmagot szeretnénk elültetni. Rengetek, új fűmag keverék van forgalomba, van szárasságtűrő, vagy taposás tűrő, van amit gyerekek mellett érdemes ültetni, és van, ami százszor szép fűmaggal van bekeverve. ( így ha a gyep megnő, apró virágokat is fogunk tapasztalni a fűszálak között, illetve létezik a klasszikus játszótéri fűmagkeverék, ami több vadon élő fűfélét is tartalmaz ) 
Ha új telepítésű gyepről van szó, akkor a növekvő fűszálakat, felületet rendszeresen, a gyors növekedés miatt akár hetente is nyírnunk kell, így tudjuk elérni a tömött és sűrű fűfelületet. Ehhez nagyszerű megoldást nyújtanak az akkus fűnyírók, mely hatékonyságuk mellett csendesek és környezetkímélőek is. A kerti munkák közben nem kell aggódnunk a hangos motorzajtól sem.

tavaszi_funyirok

Ha szép zöld felületet szeretnénk kapni fontos az állandó ápolás és gondozás, a rendszeres nyírás és öntözés, valamint érdemes beszerezni tápot a fű részére, vagy gondoskodni a későbbi és rendszeres mulcsozásról, tápanyag utánpótlásról. Ha úgy gondoljuk nincs időnk a gyep gondozására és heti ápolására, helyettesítsük egy szép zúzott kővel, apró kaviccsal, netán fakéreggel, ezek is olyan szépen kiemelik a virágok színét, mint a zöld gyep. Használhatjuk az ágyások és kerti szigetek díszítésére is. Természetesen nagyobb méretű felület estén még mindig a zöld gyep és a pázsit látványa a legszebb megoldás egy kertben.

Hova ültessünk cserjét, kúszó bokrot, fenyő és faféleségeket? 

A cserjék kisebb fák és kúszónövények, tavasszal és szinte egész nyáron át virágoznak, és nincs is velük túl sok munkánk. Ha kisebb kerttel rendelkezünk, válogassunk össze törpe növényeket, vagy olyan kúszó bokrokat, amelyeket lehet rendszeresen metszeni és jól is tűrik azt. A metszéssel nem csak kordában tarthatjuk a növényeket, de sokkal szebbek és egészségesebbek is lesznek. Ha van egy támfal vagy egy kerítés érdemes kúszó növénnyel, pl. lilaakáccal, madárbirssel vagy futó rózsával netán futó babbal beültetni. De megfelelő lehet a borostyán, vagy egyéb lomblevelű örökzöld futóféle.

tavaszi_funyiras
tavaszi_gyepszellozteto

Sok betegségre és kártevőre számíthatunk, ha sok a növény?

Sajnos ezekre kell a legjobban odafigyelni, hiszen egy komolyabb betegség akár az egész kertünket kiirthatja. Figyeljük növényeinket, és ha bármilyen rendellenességet látunk, azonnal keressünk rá megfelelő gyógyírt. 
A gombás megbetegedés általában nyirkos kertekben fordul elő, ilyen pl. az árnyékos, de nedves helyre ültetett ágyás, pl. páfrányok, árnyliliomok. De a napsütötte helyen is előfordulnak nagy számban a levéltetvek, ez ellen sok természetes ellenszert találunk a mezőgazdasági boltokban is.

Alapvetően azonban igaz az, hogy ha egészséges és jól táplált, kellő gondoskodással nevelt kerti növényeink vannak, azok ellenállóbbak a betegségek és kártevőkkel szemben is! 
Tervezzük meg a virágágyások pontos helyét, valamint a virágok elhelyezését szín és méret szerint. Gondoljuk, végig mit ültetünk tavasszal, és mi fog nyílni nyáron. Ha ügyesen válogatjuk össze kertünk lakóit minden hónapban virágzó színfoltot kapunk.  Tavasszal jöhetnek a tulipánok, a nárciszok, majd májusban az egynyári virágok, és nyár végén az évelők fognak nyílni kertünkben. Nagy divat mostanában a fából készült szegély, szeletelt fából készített ágyás, amit dekorációs céllal akár mi magunk is elkészíthetünk néhány rönkfából, vagy hulladék raklapból szeletelve.

tavaszi_lancfureszek

Díszitsük növénybe az egész teraszt, kertet, használjunk növénytárolókat, dézsákat!

Ne feledkezzünk meg a teraszról vagy a virágládákról sem. A balkonládába vagy függő cserépbe ültetett növények szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak minden kertben. Ha van egy szép teraszunk vagy erkélyünk bátran ültessünk ide minél több muskátlit, egynyári virágot, de a kertbe akár fűszernövényeket is telepíthetünk.
A balkonládák mozgathatók, így könnyedén tudjuk a helyüket változtatni, a nagyobb virágtartóba ültetett kompozíciók pedig megtörik a kert egyhangúságát ahol az szükséges.

Ha a kert minden részét beültettük és minden a helyére került, a növények hamar kifejlődnek, és így a talaj nem szárad ki, a gyomok pedig nem tudnak elszaporodni. Egy élő és fejlődő, gyönyörű, igazi csoda lesz a környezetünkben, amit megfelelő és rendszeres karbantartással tudunk gondozni. A nehezen elérhető rézsük és ágyások körül is könnyen tudjuk kezelni a megnövekedett pázsitot, vagy talajtakarókat ha van fűkaszánk. A járda és kerti út, vagy kerítés mentén meg egyszerűen áldás egy jó szegélyvágó vagy fűkasza!

tavaszi_fukaszak

tavaszi_lxt_gepek

Urald a munkát! Faipari ajánlatok!
Urald a kerted! Tavaszi kerti ajánlatok!
Összehasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás