makita_lancfuresz

A kereskedelemben kapható láncfűrészek két nagyobb csoportra oszthatók, az elektromos és benzines láncfűrészekre. Az elektromos láncfűrészeknél a hajtáshoz szükséges nyomatékot, teljesítményt elektromotor biztosítja, míg a benzines láncfűrészek esetén két ütemű benzinmotor. A kínálatban szerepelnek akkus láncfűrészek is, de az aktív tüzifadaraboláshoz nem javasoltak, mert teljesítményük és az akkumulátor kapacitása nem teszi lehetővé az egész napos intenzív használatot, inkább kiegésztő gépként funkcionálnak. Az akkus láncfűrészek jó szolgálatot tesznek a gallyazás, tisztító munkálatok, illetve a magasban végzett vágási feladatok ellátásában!

Elektromos vs. Benzines

Az elektromos láncfűrészek egyik hátránya, hogy a gép használata helyhez kötött, hosszabbító használata szükséges, és a felhasználás során figyelnünk a kell a kábel megóvására, illetve a biztonságos elhelyezésére. Bár minden esetben a ház  körüli munkák kivitelezésénél a legtöbb esetben elegendőek, mert teljesítményben és gyorsaságban könnyű a használatuk.

Benzinmotoros változatban a helyhez kötöttség nem gátol minket, illetve az üzemanyag bekeveréséről és a karbantartásról fokozottan kell gondoskodnunk, de a nagyobb teljesítmény és a robosztusabb kialakítás kárpótol minket a plusz feladatokkal járó fáradtságtól.

Az elektromos láncfűrészeket itt találod!

A benzinmotoros láncfűrészeket itt nézheted meg!

Az akkumulátoros láncfűrészek itt találhatók!

Precízen készüljünk fel

A láncfűrészeket a gépkönyvben meghatározott módon, az előírásoknak megfelelően kell összeállítani, összeszerelni.Minden típus esetén gondoskodnunk kell a lánc és a lánchajtás folyamatos olajozásáról. Ehhez megtalálható a kínálatunkban a géphez kiválóan alkalmazható lánckenőolaj. Üresen, szárazon nem szabad használni a láncfűrészeket, mert a kenés nélküli állapotban a mozgó alkatrészek károsodást szenvednek.

A láncknés szabályozása automata módon történik, de vannak olyan modellek, amelyeknél még manuálisan is szabályozható a lánckenőolaj adagolása.

A láncszakadás elkerülése érdekében ellenőrizni kell a láncfeszességet, és ne feledkezzünk meg a láncfék működéséről, ellenőrzéséről sem. Ez egy igen fontos biztonsági eszköz, ami a balesetek megelőzése érdekében működik. (esetleges láncelakadás, láncszakadás, vagy kibillenő hirtelen mozdulat esetén kikapcsolja a motort, leállítja a láncmeghajtást) Elektromos láncfűrészek esetén minden esetben ellenőrizzük a hálózati csatlakozókat, és azok szabályszerű meglétét. Csak szabályosan kiépített és megfelelő fali csatlakozó dobozhoz szabad a gépet csatlakoztatni.

Lánckenőolajat itt találsz a gépekhez!

Ha üzemanyaghoz kell kétütemű motorolaj, itt megtalálod!

Ha egyéb kiegészítőkre van szükséged a munkák megkezdéséhez, katt ide!

Kezdjük a munkát

A vágás megkezdése előtt gondoskodjunk a fa megfelelő rögzítéséről, hogy biztonsággal tudjunk vágni. (ez esetben a tüzifa darabolásról és tisztító gallyazásról esik szó)

A lánc esetleges visszacsapása esetén automatikusan bekapcsoljuk a láncféket, így ügyelni kell, hogy biztos kezekkel fogjuk a láncfűrészt. Ügyeljünk arra is, hogy ne tegyük a lábunkat egy vonalba a láncfűrész vágási irányával, illetve oda, ahova a levágandó fadarab esik.

A láncfűrész használatához érdemes védőruházatot felvenni, mert a darabolás és aprítás, minden esetben járhat kicsapó szilánkokkal, vagy lehulló faaprítékokkal, illetve a láncfűrészelés nem veszélytelen művelet. A munkavégzéshez a komfortérzetünket növeli, ha bakancsot, védőruhát, védőkesztyűt, illetve szemvédőt használunk. Esetleges nagyobb teljesítményű benzines gépeknél még a fülvédőt is javasolni szokták.

Néhány alapvető lépés, a biztonságos munkavégzéshez

  • Ügyeljünk a vágandó fa megfelelő rögzítésére
  • A láncvédő és láncfék használatára
  • Ellenőrizzük a lánckenőolaj szintet és a lánc szabadonfutását, akadálymentes mozgását
  • A láncfűrész indításánál használjuk a megadott módon a bekapcsolást, motorindítást, mind az elektromos, mind a benzines modelleknél,
  • Támasszuk a fához a karmos rönktámaszt, és lassan haladjuk a fában,
  • Ha állványon dolgozunk, ahol a fa lelóg a támaszról, akkor minden esetben felülről kezdjük a vágást
  • Ha mindkét végén megtámasztott fáról van szó, akkor a vágást felülről kezdjük, egészen a fa 1/3-áig. Hogy a vezető ne akadjon, vagy szoruljon, a vágást a vezető felső részének használatával alulról fejezzük be.
  • Ne vállalkozzunk túl széles vagy extrém nagy rönkök vágására, annál, mint amilyen hosszú a láncvezetőnk.

Egy látványos videó a favágás, darabolás kivitelezéséről:


Karbantartás

Minden 3-5 munkaóra után szereljük le a láncfeszítő burkolatot, és tisztítsuk meg a házat a szennyeződésektől. Arról is győzödjünk meg, hogy a lánckenőolaj adagolása megfelelő e, illetve nincs e eltömődve a nyílás.Tisztítás után mindig ellenkező oldalra szereljük a láncvezető lapot, így egyenletes lesz a kopás. (ami eddig felül volt, az kerüljön alulra, tehát fordítsunk a lapon egyet) Benzines gépek esetében a légszűrő tisztítását is végezzük el. Időszakos cseréjéről gondoskodjunk. Ha fentieket betartjuk, és körültekintően járunk el, biztosak lehetünk benne, hogy a tüzifa előkészítés és darabolás biztonságosan és gyorsan történik, nem beszélve a láncfűrészünk szakszerű és helyes használatáról!
 

makita_lancfuresz

vagott_tuzifa

Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Összehasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás