Korábbi írásunkban már bemutattuk a benzines láncfűrészek közti különbségeket, valamint, hogy mely típust kifejezetten milyen munkára ajánljuk. Most viszont teszünk egy kis kitekintőt a teljes palettára, hogy mindenki kedve és pénztárcája szerint tudjon szemezgetni a modellekből.

A kiválasztási folyamat első fontos lépése, hogy kiválasszuk, hogy milyen típusú modellre lesz szükségünk.

Elektromos láncfűrészek: elektromos láncfűrészek a könnyedebb, ház körüli munkákra, külső és belső térben egyaránt ajánlhatók. Biztonsági szempontból fő előnye, hogy a benzinesekhez képest nincs semmilyen égéstermék, nem kell kellemetlen szagokkal se számolni. Mindemellett működése sokkal halkabb, mint a benzines modelleké. Ha van a közelben áramforrás költségkímélő megoldás lehet bárki számára, egyedül a használat közbeni vezeték, amire ügyelnünk kell.



Akkumulátoros láncfűrészek:
az akkumulátoros láncfűrészek az elektromos láncfűrészek előnyeit élvezik, viszont az akkumulátorok töltéséről gondoskodni kell. Ezzel együtt viszont nem vagyunk helyhez kötve. Főként gallyazáshoz, tűzifa daraboláshoz és ház körüli munkákra ajánlott használatuk.

Benzines láncfűrészek: a benzines láncfűrészek nagy teljesítményre vannak kihegyezve, használatuk sokkal praktikusabb sok esetben, ellenben hangosabban működnek, mint az előző típusok. Fák kivágásához a benzines modellek javasoltak, főleg, ha nagy üzemben, nem csak a ház körül végezzük ezeket a munkálatokat. Itt már mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, ha egy komoly gépet szeretnénk. Szerencsére, aki a dinamikus működés mellett teszi le a voksát hobbi felhasználásra szánt modelleket baráti áron találhat a Makita kínálatában is.

Láncvezető hossza

A láncvezető hosszát főként a munkálataink mivolta határozza meg. Nem ajánlott elcsábulni az ismeretlenebb márkák utcahosszú láncvezetőivel szemben, mert egyáltalán nem garancia, hogy a motor bírni fogja a munkát és megfelelően tudunk vele dolgozni.

Ház körüli munkákra teljességgel elegendők a 35 cm-es hosszal szerelt modellek. Gallyazáshoz, kisebb fák kivágásához tökéletes, amennyiben a vágandó átmérő 35 és 40 cm körüli.

Többféle munkákra ezen méret felett már a Makita Farmer gépei ajánlottak 40 cm-es láncvezetővel, melyekkel könnyedén boldogulunk. Fakitermelésnél pedig a nagyobb teljesítményű és nagyobb láncvezetővel szerelt modellek szükségesek.

Használati kategóriák

Elektromos láncfűrész:

Napi 1-2 órás használatra. Minél nagyobb teljesítményű a gép, annál tovább lehet használni, valamint a láncvezető hosszától függ a vágandó átmérő nagysága.

Hobbi kategóriás benzines láncfűrész:

Napi 1-2 órás könnyű használatra ajánlott úgyszintén. Kertszépítési, ápolási munkák, tűzifa daraboláshoz. Ágfa, rönk, nem jelent problémát. A kicsi modellek rendkívül praktikusak.

Farmer kategóriás benzines láncfűrész:

Napi 2-4 órás használatra ajánlott. Komolyabb kertépítési folyamatokhoz elengedhetetlen, hogy könnyedén boldoguljunk mindennel. Sokkal erősebb és dinamikusabbak, mint a Hobbi kategóriás gépek.

Profi kategóriás benzinmotoros láncfűrész:

Napi 4-8 órás folyamatos használatra lettek tervezve. Nevéből adódóan profiknak lettek kihegyezve az iparba, erdőgazdálkodásra. Itt már alumínium ház található a hővezetés érdekében, nagy teljesítménnyel karöltve.

Karbantartás

Akkus és elektromos fűrészeknél ajánlott hosszabb használatok után, kisebb gépeknél munka befejezésekor vagy 3 óra használat után a láncvezető leszerelése és a ház megtisztítása. A fűrészport távolítsuk el, hogy ne okozzon sehol se tömődést, pl a láncolajzásnál.

A gépek karbantartása nélkülözhetetlen és egyben növeli azok élettartamát. Benzines gépeknél is szükséges elvégezni a karbantartási műveleteket, különös figyelmet fordítva a „hobbi” gépekre:

• megfelelő és friss üzemanyag keverék

• minden esetben, lánckenő olaj használata

• lánc feszesség beállítása

• élezett lánc, és az élhez megfelelően méretezett mélységhatárolók

• láncvezető időszakos forgatása, sorjamentesítése, tisztítása

• levegő és üzemanyagszűrő rendszeres tisztítása, cseréje

• megfelelő hűtés érdekében, a motor hűtőbordáinak tisztítása

• megfelelő indítás

• tartósan nem használat gépekből üzemanyag eltávolítása, motor elindításával kijáratása

A munka befejezte után mindig használjuk a mellékelt láncvédőt!

Elektromos láncfűrész ajánlatok

 Hobbi kategória: UC3041A, UC4041A, UW2500

 Profi kategória: UC3051A, UC3551A, UC4051A, UC4551A, UC3551AX1

Akkumulátoros láncfűrész ajánlatok:

DUC122ZDUC252ZDUC122RFEDUC252RF2UC250DWBDUC252PM2

Benzines láncfűrész ajánlatok

 Hobbi kategória: EA3201S40B, EA3500S40B

 Farmer kategória: EA4300F, EA3110T30B, DCS230T, EA4300F40B, DCS520-45

 Profi kategória: DCS5200-45, DCS6401-45, EA6100P53E, EA7300P45E, EA7300P60E, EA7900P50E, EA7900P70E, EY2650H25H, EA5000P45E

Makita UC3041A bemutató videó

Tekintsd meg láncfűrész kínálatunkat...

Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Rendezd a Kerted! Makita akkus gépekkel sikerre viszed a kertrendezést!
Összehasonlít
Mehet
Ajánlat
Mehet

Összehasonlítás